Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Βραβεία Λογοτεχνίας του Φανταστικού Larry Niven 2015

Βραβεία Λογοτεχνίας του Φανταστικού Larry Niven 2015



Οι Συμπαντικές Διαδρομές ήταν πάντοτε ένα περιοδικό που στήριξε-στηρίχτηκε και πίστεψε στους Έλληνες συγγραφείς της λογοτεχνίας του φανταστικού. Ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για την έκδοση του περιοδικού πριν από δέκα χρόνια ήταν η ανάγκη να υπάρχει ένα περιοδικό όπου θα δημοσιεύονταν διηγήματα από Έλληνες συγγραφείς της λογοτεχνίας του φανταστικού, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς. Δώσαμε τη δυνατότητα σε πάνω από 200 Έλληνες συγγραφείς της λογοτεχνίας του φανταστικού να προβάλουν τις αξιόλογες δουλειές τους μέσα από τις σελίδες του περιοδικού, τις ανθολογίες μας και τα βιβλία που βγάλαμε τα τελευταία δέκα χρόνια.
Τιμάμε πάντοτε όλους τους μεγάλους συγγραφείς του λογοτεχνικού είδους, και τους Έλληνες και τους ξένους, και ιδιαίτερα αυτούς που έχουν το πολύτιμο χάρισμα της κοσμοπλασίας. Έχοντας αυτά υπόψιν μας, και πιστεύοντας ότι το λογοτεχνικό του έργο πρέπει να γίνει ευρέως γνωστό, αποφασίσαμε να αποτίσουμε ιδιαίτερη τιμή σε έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς στον κόσμο, που μας έκανε την τιμή να μας επιτρέψει να εκδώσουμε τα βιβλία του στην Ελλάδα, τον Larry Niven. Έτσι, οι εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές και το περιοδικό Συμπαντικές Διαδρομές ανακοινώνουν ότι θα έχουν την τιμή και την ευθύνη να διοργανώσουν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα τα «Βραβεία Λογοτεχνίας του φανταστικού LARRY NIVEN,» προς τιμήν του έργου του μεγάλου δασκάλου και παραμυθά της επιστημονικής φαντασίας, του Larry Niven, ενός από τους μεγαλύτερους συγγραφείς σήμερα στον κόσμο.
Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που διοργανώνεται και ταυτόχρονα καθιερώνεται ένας τόσος σημαντικός θεσμός για τη λογοτεχνία του φανταστικού και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Larry Niven για την τιμή και την εμπιστοσύνη που μας έδειξε.



Στόχοι των βραβείων:
-Να προβληθεί η Ελληνική λογοτεχνία του φανταστικού και η λογοτεχνία του φανταστικού στο σύνολο της.
- Να τιμηθεί ο θρύλος του Larry Niven και η προσφορά του στο λογοτεχνικό είδος της Λογοτεχνίας του Φανταστικού.
-Να δοθεί η δυνατότητα ανάδειξης νέων συγγραφέων μέσα από το διήγημα και το γραπτό λόγο.
- Ειδικότερα το βραβείο «Space 2150» έχει σαν σκοπό, εκτός από το να προωθήσει τη λογοτεχνία του φανταστικού στην Ελλάδα, να προωθήσει την Ελληνική λογοτεχνία του φανταστικού στους ξένους συγγραφείς και ξένους φίλους της λογοτεχνίας του φανταστικού.
- Σκοπός είναι τα βραβεία να αναπτυχθούν και να προστεθούν και άλλες κατηγορίες βραβείων τα επόμενα χρόνια.




Διοργάνωση:

Υπάρχουν εφτά κατηγορίες βραβείων.

- Το βραβείο «Επιστημονικής Φαντασίας».

*Κατηγορία διήγημα. (Θα επιλέγονται διηγήματα μετά από δημόσιο κάλεσμα.)
Το διήγημα πρέπει να είναι μέχρι 2.500 λέξεις.

*Κατηγορία νουβελέτα. (Θα επιλέγονται νουβελέτες μετά από δημόσιο κάλεσμα.)
Η νουβελέτα πρέπει να είναι μέχρι 7.500 λέξεις.


- Το βραβείο «Φαντασίας».

*Κατηγορία διήγημα. (Θα επιλέγονται διηγήματα μετά από δημόσιο κάλεσμα.)
Το διήγημα πρέπει να είναι μέχρι 2.500 λέξεις.

*Κατηγορία νουβελέτα. (Θα επιλέγονται νουβελέτες μετά από δημόσιο κάλεσμα.)
Η νουβελέτα πρέπει να είναι μέχρι 7.500 λέξεις.


- Το βραβείο «Τρόμου»

*Κατηγορία διήγημα. (Θα επιλέγονται διηγήματα μετά από δημόσιο κάλεσμα.)
Το διήγημα πρέπει να είναι μέχρι 2.500 λέξεις.

*Κατηγορία νουβελέτα. (Θα επιλέγονται νουβελέτες μετά από δημόσιο κάλεσμα.)
Η νουβελέτα πρέπει να είναι μέχρι 7.500 λέξεις.


- Το βραβείο «Valles Marineris», για την κατηγορία scifaiku.

*Κατηγορία scifaiku ποίηση. (Θα επιλέγονται ποιήματα μετά από δημόσιο κάλεσμα.)
Πρέπει να μας στείλετε ένα με τρία ποιήματα, μέχρι 17 συλλαβές το ποίημα, από τρεις στίχους το καθένα, των 5,7 και 5 συλλαβών αντίστοιχα, το ανώτερο.
(Αυστηρά επιστημονική φαντασία)



- Το βραβείο «Hecates Tholus», για την κατηγορία ποίηση του φανταστικού.

*Κατηγορία ποίηση. (Θα επιλέγονται ποιήματα μετά από δημόσιο κάλεσμα.)
Κάθε συμμετέχων θα στείλει ποιήματα, το συνολικό μέγεθος των οποίων θα είναι ΑΥΣΤΗΡΑ διακόσιοι είκοσι στίχοι, το ανώτερο, ώστε να κατανεμηθούν περίπου είκοσι επτά στίχοι ανά σελίδα. Το ποίημα πρέπει να είναι το ανώτερο δύο σελίδες.
(Επιστημονική φαντασία, φαντασία και τρόμος)


- Το βραβείο «Space 2150», για την κατηγορία ξένων συγγραφέων.
*Κατηγορία μυθιστόρημα.


- Το βραβείο «Venera 13», για την κατηγορία δοκίμιο επιστημονικής φαντασίας.

*Κατηγορία δοκίμιο. (Θα επιλέγονται δοκίμια μετά από δημόσιο κάλεσμα.)
Το δοκίμιο πρέπει να είναι μέχρι 5.000 λέξεις.
 *** Το βραβείο ονομάζεται «Venera 13» προς τιμή της πιο πρωτοπόρας και σημαντικής αποστολής μέχρι σήμερα στην επιφάνεια του πλανήτη Αφροδίτη.



Όροι συμμετοχής.

- Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή μελών της Συντακτικής Ομάδας του περιοδικού ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ή πρώην μελών της, αλλά ούτε και σε συγγενείς τους πρώτου βαθμού.
- Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στον διαγωνισμό συγγραφέων που έχουν εκδώσει μυθιστόρημα τους ή προσωπικές ποιητικές συλλογές με τις Εκδόσεις ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, αλλά ούτε και σε συγγενείς τους πρώτου βαθμού.
- Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στον διαγωνισμό όσων είχαν ή έχουν επαγγελματική σχέση με τις Εκδόσεις ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, έχοντας ασχοληθεί στις εκδόσεις σαν επιμελητές ή μεταφραστές, αλλά ούτε και σε συγγενείς τους πρώτου βαθμού.
- Τα κείμενα πρέπει να είναι αδημοσίευτα. Να μην έχουν δημοσιευτεί ούτε σε κάποιο έντυπο, ούτε στο ίντερνετ.
- Τα κείμενα πρέπει να υποβληθούν στην Ελληνική γλώσσα.
- Οι υποψήφιοι μπορούν να συμμετέχουν με ένα μόνο κείμενο ανά κατηγορία. Μπορούν να συμμετέχουν σε όσες κατηγορίες θέλουν, χωρίς περιορισμό.
- Η συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι ελεύθερη και δωρεάν.
- Τα κείμενα πρέπει να σταλούν στο περιοδικό μέχρι της 1 Δεκεμβρίου του 2015. Δεκτές θα γίνουν συμμετοχές μέσω email. Δεν θα δοθεί παράταση πέραν αυτής της ημερομηνίας.
- Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να μεταβάλουν τις ημερομηνίες.
- Οποιαδήποτε συμμετοχή δεν είναι σύμφωνη με όλους ανεξαιρέτως τους όρους συμμετοχής θα αποκλείεται από το διαγωνισμό με την έγκαιρη, όμως, ειδοποίηση του διαγωνιζόμενου με e-mail.
- Η υποβολή διηγήματος/ποιήματος αποτελεί και απόδειξη της πλήρους αποδοχής των όρων του διαγωνισμού. Η μη τήρηση όλων των οδηγιών υποβολής των κειμένων και των όρων του διαγωνισμού, επιφέρει ακύρωση συμμετοχής.
- Με την αποστολή του διηγήματος/ποιήματος ο διαγωνιζόμενος αποδέχεται ότι το έργο του θα τεθεί υπό αξιολόγηση. Εκχωρεί στις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές το αποκλειστικό δικαίωμα για δημοσίευση του σε ανθολογία για τα βραβεία ή στο περιοδικό μας (εφόσον επιλεγεί). Οι διαγωνιζόμενοι αποδέχονται ότι το μέρος των εσόδων από την πώληση του βιβλίου ή του περιοδικού που θα εκδοθεί και αντιστοιχεί στο ποσοστό των δικαιωμάτων του συγγραφέα, θα παραχωρηθεί στις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές με στόχο την προώθηση της λογοτεχνίας του φανταστικού. Οι συγγραφείς αποδέχονται πως δεν θα λάβουν οικονομικό αντάλλαγμα από την πώληση του βιβλίου, πέρα από τα βραβεία που αναφέρονται στις αντίστοιχες κατηγορίες.
- Οι διοργανωτές έχουν το δικαίωμα να μην απονέμουν κάποιο ή κάποια από τα βραβεία εφόσον δεν υπάρχουν αξιόλογες συμμετοχές.



ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Στείλτε μας το κείμενο σας σε ηλεκτρονική μορφή στο email

universepaths@yahoo.com

σε αρχεία είτε του word είτε του openoffice.

Αν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση ή ανάγκη για διευκρίνιση θα χαρούμε να σας απαντήσουμε στο e_mail: universepaths@yahoo.com.



Φόρμα για αποστολή μαζί με τα διηγήματα/ποιήματα/δοκίμια:

Ονοματεπώνυμο:
Τηλέφωνο επικοινωνίας (κινητό και σταθερό):
E_mail επικοινωνίας:
[Η φόρμα με τα στοιχεία να υπάρχει και στο email και μέσα στο αρχείο με τα διηγήματα/ποιήματα/δοκίμια].


- Τα κείμενα που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό για το βραβείο «Επιστημονικής Φαντασίας» πρέπει να ανήκουν σε ένα από τα παρακάτω είδη της λογοτεχνίας του φανταστικού: Επιστημονική φαντασία, military science fiction, space opera, cyberpunk, steampunk.
- Τα κείμενα που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό για το βραβείο «Φαντασίας» πρέπει να ανήκουν σε ένα από τα παρακάτω είδη της λογοτεχνίας του φανταστικού: Ηρωική φαντασία, high fantasy, sword and sorcery, μυθοπλαστικά παραμύθια, μαγικός ρεαλισμός.
- Τα κείμενα που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό για το βραβείο «Τρόμου» πρέπει να ανήκουν σε ένα από τα παρακάτω είδη της λογοτεχνίας του φανταστικού: Τρόμος, αστικός τρόμος, γοτθικός τρόμος.
- Τα ποιήματα που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό για το βραβείο «Valles Marineris» πρέπει να είναι αποκλειστικά επιστημονικής φαντασίας.
- Τα ποιήματα που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό για το βραβείο «Hecates Tholus» πρέπει να ανήκουν σε ένα από τα παρακάτω είδη της ποίησης του φανταστικού: Επιστημονική φαντασία, military science fiction, space opera, cyberpunk, steampunk, ηρωική φαντασία, high fantasy, sword and sorcery, μυθοπλαστικά παραμύθια, τρόμος, αστικός τρόμος, γοτθικός τρόμος, μαγικός ρεαλισμός.
- Στον διαγωνισμό για το βραβείο «Space 2150» θα διαγωνιστούν όλα τα βιβλία ξένων συγγραφέων λογοτεχνίας του φανταστικού που κυκλοφόρησαν στην αγγλική γλώσσα μέσα στην χρονιά 2010. Τα διαγωνιζόμενα βιβλία θα είναι από τα παρακάτω είδη της λογοτεχνίας του φανταστικού: Επιστημονική φαντασία, military science fiction, space opera, cyberpunk, steampunk, ηρωική φαντασία, high fantasy, sword and sorcery, μυθοπλαστικά παραμύθια, τρόμος, αστικός τρόμος, γοτθικός τρόμος, μαγικός ρεαλισμός.
- Τα κείμενα που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό για το βραβείο «Venera 13» πρέπει να έχουν σχέση με ένα από τα παρακάτω είδη της λογοτεχνίας της επιστημονικής φαντασίας: Επιστημονική φαντασία, military science fiction, space opera, cyberpunk, steampunk. Και παράλληλα θα μπορούν να αναφέρονται στις επιδράσεις ή στις αναφορές που υπάρχουν σε ποικιλία θεμάτων: ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, μουσική, παιχνίδια, σειρές βιβλίων, τεχνολογία, τεχνολογικές εφαρμογές, κοινωνία, πολιτισμός ή όπου αλλού πιστεύει ο συγγραφέας του κειμένου ότι μπορεί να γραφτεί ένα δοκίμιο με τις σωστές αναφορές στο θέμα.

- Βασικό στοιχείο που θα κρίνει τα κείμενα εκτός από το λογοτεχνικό επίπεδο γραφής είναι η πρωτότυπη μυθοπλασία.



Βραβεία:

- Βραβείο «Επιστημονικής Φαντασίας».
- Βραβείο «Φαντασίας».
- Βραβείο «Τρόμος».
- Βραβείο «Valles Marineris
- Βραβείο «Hecates Tholus»
 - Βραβείο «Venera 13»

Βραβεία για τους πρώτους νικητές σε όλα τα Βραβεία (επιστημονική φαντασία, φαντασία, τρόμος, Valles Marineris, Hecates Tholus και Venera 13) και σε όλες τις κατηγορίες (διήγημα, νουβελέτα):
- Ο πρώτος νικητής θα πάρει μία συλλεκτική έκδοση του βιβλίου «Ο στόλος των κόσμων» των Larry Niven και Edward M. Lerner, που κυκλοφορεί στα Ελληνικά από τις εκδόσεις ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ και τρία τεύχη του περιοδικού Συμπαντικές Διαδρομές.
Το νικητήριο διήγημα/ποίημα/δοκίμιο θα δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση του περιοδικού ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ που θα κυκλοφορήσει παράλληλα με την εκδήλωση για την απονομή των Βραβείων και ο νικητής θα πάρει δωρεάν ένα αντίτυπο της ειδικής έκδοσης του περιοδικού ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ. Για τη συγκεκριμένη έκδοση ο συγγραφέας παραχωρεί αυτοδίκαια στους οργανωτές το αποκλειστικό δικαίωμα έκδοσης του κειμένου για ένα χρόνο.
Εφόσον υπάρχουν πολλά αξιόλογα κείμενα ανάμεσα σε αυτά που θα αποσταλούν για τα βραβεία θα εκδοθεί και ανθολογία των Βραβείων όπου θα περιέχεται και το κείμενο.
- Στα βραβεία Valles Marineris και Hecates Tholus αντί να πάρουν οι νικητές από τρία τεύχη του περιοδικού Συμπαντικές Διαδρομές θα πάρουν δώρο μια ανθολογία Valles Marineris, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές.

Βραβεία για τους δεύτερους και τρίτους νικητές σε όλα τα Βραβεία (επιστημονική φαντασία, φαντασία, τρόμος, Valles Marineris, Hecates Tholus και Venera 13) και σε όλες τις κατηγορίες (διήγημα, νουβελέτα):

- Ο δεύτερος και ο τρίτος νικητής θα πάρουν σαν δώρο τρία τεύχη του περιοδικού ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ.
Εφόσον υπάρχουν πολλά αξιόλογα κείμενα ανάμεσα σε αυτά που θα αποσταλούν για τα βραβεία θα εκδοθεί και ανθολογία των Βραβείων όπου θα περιέχονται και τα διηγήματα/ποιήματα/δοκίμια του δεύτερου και του τρίτου νικητή.

Σε όλους τους νικητές θα δοθούν τιμητική έπαινοι.

* Κείμενα επιλαχόντων για τα Βραβεία (επιστημονική φαντασία, φαντασία, τρόμος, Valles Marineris, Hecates Tholus και Venera 13) και σε όλες τις κατηγορίες (διήγημα, νουβελέτα):
Εφόσον υπάρχουν πολλά αξιόλογα κείμενα ανάμεσα σε αυτά που θα αποσταλούν για τα βραβεία θα εκδοθεί και ανθολογία των Βραβείων όπου θα περιέχονται και επιλεγμένα κείμενα ανάμεσα σε αυτά που στάλθηκαν στα Βραβεία όμως δεν πήραν κάποια διάκριση.

 - Το βραβείο «Space 2150», για την κατηγορία ξένων συγγραφέων.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ: Θα αποσταλεί τιμητικός έπαινος στον νικητή. Το έργο του θα τιμηθεί σε ειδική εκδήλωση. Θα προσκληθεί ο συγγραφέας.


Ειδικοί όροι - βράβευση:
- Η βράβευση των νικητών και η παράδοση των βραβείων θα γίνει στις Εκδηλώσεις «Όψεις του Φανταστικού 2015» στην Αθήνα σε χώρο και χρόνο που θα ανακοινωθεί, όπου θα γίνει η βράβευση και απονομή των δώρων στους νικητές.
 - Τα διηγήματα/ποιήματα/δοκίμια θα κριθούν από την ομάδα των Συμπαντικών Διαδρομών.
Κάθε διήγημα/ποίημα/δοκίμιο θα βαθμολογηθεί με βάση τα παρακάτω χαρακτηριστικά: Λογοτεχνικό επίπεδο γραφής, πρωτότυπη μυθοπλασία, δομή ιστορίας.


 Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και σας ευχόμαστε καλή τύχη.

Η ομάδα των Συμπαντικών Διαδρομών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.